Nieuwe lessenserie ‘De hellingbaan’

HellingbaanBinnenkort is er een compleet nieuwe lessenserie beschikbaar op www.samenonderzoeken.nl. De lessenserie gaat over het experimenteren met de hellingbaan en is uitgewerkt voor de onderbouw en voor de bovenbouw van het basisonderwijs. In deze lessenserie draait het om een belangrijk principe voor het uitvoeren van een wetenschappelijk experiment. De ‘controle of variables’-stategie houdt in dat je alleen de factor (variabele) waarin je geïnteresseerd bent, verandert en alle andere factoren constant houdt. Werken met de hellingbaan maakt dit principe voor leerlingen inzichtelijk en concreet.

Naast de uitgewerkte lessenserie verschijnen er per fase van het onderzoekend leren videofragmenten uit de praktijk. Hoe ziet het werken met de hellingbaan er in de praktijk uit? Waar moet je als leerkracht rekening mee houden? Kan ik deze les ook met mijn onderbouwgroep uitvoeren? Daarbij kunt u een geïllustreerd bouwplan van de hellingbaan downloaden.

Wilt u ook in uw klas met de hellingbaan aan de slag en zoekt u naar inspiratie? Houd de website www.samenonderzoeken.nl dan goed in de gaten!